Reinodagen 2018

Världspremiär av Uddevalla LEDlight circus festival med Reinodagen´18!

Tack vare samarbete med Uddevalla kommun, kultur & fritids lovstöd, kunde vår förening utöka Reinodagen till en cirkusfestival i dagarna två med LED-tema. Redan kl 11.15 på fredagsmorgonen 2/11 ringlade kön lång till Hörsalen på Bohusläns museum. Publiken kom in i en nedsläckt sal med och snart drog LED-showen igång. Till livemusik av Richessbrothers framfördes en hel show på LED-temat. Käglor, poi, rockringar, diabolo mm med inbyggda LED-slingor skapade en både visuellt vacker och spektakulärt spännande show, precis som det skall vara i halloweentider. Samma eftermiddag kl 16.15 var det dags för favorit i repris och även denna gång var föreställningen välbesökt. Mellan föreställningarna hade artisterna varit uppe på Hyllan och haft workshop och träning för barn och ungdomar som önskade medverka i lördagens Reinoföreställning. Dessa barn och ungdomar medverkade också på generalrepetitionen på lördag förmiddag och klockan ett var det så dags för föreställning. Folk bänkade sig i god tid och de som inte fick plats på gradängen satt i trappor och stod runt om på övre plan när cirkusartisterna drog igång. Barnen framförde en koreografi med dukar, bollar och LED-poi och ordförande Merja Henning knöt upp det blågula bandet som satt mellan två LEDkäglor och förklarade Reinodagen ´18 invigd. Sedan bjöd showen på på kägelnummer, rockrings- och diabolokonster, tygakrobatik, lotteridragning och en inte minst överraskande stipendieutdelning.  Johanna som var i full färd med att förbereda utdelningen av Reinostipendiet överraskades stort av Svenska cirkusakademin som var på plats i publiken och överräckte det hedervärda priset ”årets Charlie” till Johanna med motiveringen:

Årets Charlie 2018 går till en person som genom sitt tidiga yrkesval mognat till framgångsrik

cirkusartist och ambassadör för cirkusbranschen.

Dennes discipliner i såväl manege som på estrad har personen med stor framgång visat främst

på den spända linan, men även på högre höjder i tyg och dessutom med rockringar och jonglering, m.m.

Prismottagaren har framgångsrikt varit med att starta Sällskapet Reinos Vänner och därigenom

främjat intresset för cirkuskonsten i stort, samt dessutom med kamrater, vänner och sponsorer

skapat ett särskilt stipendium för svenska cirkusartister. Genom sitt företag Cirkusexpressen

har hon (för det är en hon) deltagit i cirkusfestivaler samt cirkusskolor i vårt avlånga land.

Cirkusakademiens Prisjury har beslutat tilldela Johanna Abrahamsson hederspriset

”Årets Charlie” 2018 för hennes kulturella insatser till fromma för cirkuskonstens bevarande.”

Akademien för Cirkuskonstens bevarande i Sverige

Hans Lindgren (från Cirkusakademin) överraskade fullständigt årets Charlie vinnare Johanna Abrahamsson (cirkusartist och cirkuspedagog, tidigare elev till Reino) i samband med Reinodagen´18.

Därefter framförde Filip Borglund en fantastisk jongleringsakt på LED-temat där han jonglerade med LED-käglor som han programmerat i takt med musiken. Därefter avslöjades det att det var han som är årets Reinopristagare. Priset delas ut i samband med Uddevallahem och bestod av 10.000 kr.

Filip tackade stort och balanserade checken på näsan i finalen!!

Dubbel glädje på Reinodagen 2018!! Johanna Abrahamsson förärades med cirkusakademins årets charlie och Filip Borglund med Reinostipendiet som delades ut i samarbete med Uddevallahem.