Reino – mjölnarsonen som blev världsartist!

Från arbetet i kvarnen i Grohed till att ha hela världen som sitt arbetsfält! Reino var en verklig cirkuslegend. Han var lindansare och akrobat med en världsomspännande karriär. Läs gärna utdrag ur hans histori nedan:

Elsie och Reino (Karl-Otto) Andersson

Reino föddes 1921 i Bro i Bohuslän. Han flyttade som 9-årig till Grohed, strax utanför Uddevalla, där hans far startade ett sågverk och en kvarn (läs historein om kvarnen och sågens betydelse för Reinos karriärval under fliken kvarnen). Inte lång tid därefter inleddes Reinos artistkarriär då han tillsammans med ett par andra akrobatikintresserade grabbar startade Frisco-truppen, som uppträdde runt om Bohuslän.

Under militärtjänstgöringen mötte han 1943 akbroatfränden Kurt Boquist. Efter ihärdig träning engagerades de av Cirkus Mijares-Schreiber. Här mötte Reino två av världens bästa lindansare: Chuy Mijares, som var en mästare på slak lina, och hans bror Manuel som uppträdde på spänd lina.

Bröderna lärde Reino att gå på lina och sommaren 1945 gjorde han debut som lindansare på Folkets Park i Uddevalla. Året efter turnerade han med den norska Cirkus Ikellos. Under 1947 och 1948 uppträde han som medlem i den berömda Malmsten-truppen i åtskilliga svenska folkparker. Det var under den turnén han mötte livsskamraten Elsie, även hon artist – framgångsrik akrobat. De blev ett par både på scenen och privat och resten är ett berömt stycke cirkushistoria. Reino tränade intensivt och utvecklade bland annat sitt mest berömda trick, som han fortfarande är ensam i världen om att ha utfört, nämligen att cykla på ett hjul, på händerna, på den slaka linan!!

Reino uppträder med sitt världsberömda nummer på China, Stockholm. Bilden tillhör Per-Arne Wåhlberg.

Det var naturligtvis ett helt enastående och unikt trick som ingick i reportoaren fram till 1965. Men Reino utförde också ett antal andra sensationella trick, däribland ett nummer bestånde av våghalsiga svängningar på slak lina. Så här beskrev Expressens journalist Björn Vinberg hans nummer den 14 september 1980.

Reino gjorde helt omöjliga saker. Han stod på händerna på en stålvajer. Han stod på en hand, han stod på huvudet, han cyklade och han dansade. Till sist kom Svingen, den fantastiska Svingen, den som fick publiken att nästan bryta samman. Linan började svänga fram och åter, Reinos ben och höfter svängde med, han parerade i sidled. Överkroppen och huvudet befann sig hela tiden i samma vertikala läge, stod liksom stilla i luften. Farten ökade och ökade och till sist svängde Reino fram och åter i sanslös fart. Man tänkte: Detta är omöjligt. 

DÅ GJORDE MANNEN OM HELA SVINGEN – PÅ ETT BEN!!!

Reino på slak lina.

Trots en världsomspännande karriär, med uppträdanden över hela Europa, USA och t o m i Nordkorea förblev hjärtat och hemmet kvar i Grohed, Uddevalla. 1972 flyttade han och Elsie tillbaka till föräldragården. 1984 tilldelades han Uddevalla kommuns kulturpris för sin gärning och 1987 förärade Posten honom ett eget frimärke. 1994 kompletterades filatelisternas samlingar med en Nordkoreansk motsvarighet.

Reino som frimärke i Sverige och i Nordkorea dit han som första västerländska cirkusartist bjöds in att visa upp sina konster.

Reino gick ur tiden i november 2011, 90 år gammal. Fram till 88 års ålder var han fortfarande verksam och gästade gärna föreställningarna som hans elever jobbade i och bjöd gärna på ett handstående av första klass (sic!). Under många år delade han med sig av sina artistiska kunskaper till barn och unga. Han har tränat upp flera framgångsrika cirkusartister, däribland tidigare nämnda Johanna (Abrahamsson), även hon specialiserad på lindans – spänd lina, Mattias Jönsson jonglör och Kajsa Bohlin akrobat.  Johanna driver idag cirkuskompaniet Cirkusexpressen där hon åker express runt om i vårt avlånga land och levererar cirkusföreställningar och workshops tillsammans med sina skickliga kollegor. Johanna är också en av eldsjälarna i föreningen Reinos vänner där barn och unga med och utan fysiska och psykiska funktionsvariationer får möjlighet att se, uppleva och prova på cirkuskonst. På så sätt förs Reinos och Elsies cirkustradition vidare, och kommer många till glädje. Reino själv deltog i en workshop som instruktör sista gången 88 år gammal (eller rättare sagt 88 år ung:).

Foto Tommy Feldth. Från Pressarkivet, 1987

Reino uppträder på Kungstorget, Uddevalla, fotograf Lasse Edwartz

På ålderns höst

Reinos scrapbook

Här samlar vi också artikelmaterial om och med Reino och Reinos vänner. Några av bilderna har tidigare publicerats i boken ”Bland fjällkatter, bygderåtter och skädderomper” av Torsten Torstensson (2009).

http://bohuslaningen.se/nyheter/uddevalla/1.1824885-festlig-hyllning-av-reino

http://bohuslaningen.se/nyheter/uddevalla/1.1421912-cirkusveteranen-reino-har-avlidit

Stöd oss gärna genom att bli medlem!

Medlemskap privatpersoner:
200 kr/person och år.
Gå in under fliken/rubriken medlem för mer info och för att registrera dina kontaktuppgifter och betala medlemsavgiften. Vi har skapat ett nytt system 2020 som bygger på att alla (både gamla och nya medlemmar) först registrerar sina kontaktuppgifter och därefter betalar medlemsavgiften via swish eller bankgiro BG 870-5634.

Företagsmedlemskap:
1000 kr/år. Gå in under fliken/rubriken företagsmedlem för mer info.

Nyheter

För att läsa om allt som händer i CirkusKvarnen, klicka här