Reinodagen 2019

Under Reinodagen 2019 hade publiken även möjlighet att besöka den fina utställningen som Bohusläns museum skapat: CirkusKvarnen – i lindansaren Reinos anda. Utställningen har pågått från 7 september och kommer att pågå tom 26 januari 2020. Dagen till ära kunde vi presentera en nyhet i utställningen, nämligen Reinos monohjul, dvs det hjul som han cyklade med på händerna, på den slaka linan och som avbildades på frimärke 1987. Ett trick som ingen hittills har lyckats göra om, dvs hans originaltrick! Reino skänkte hjulet till Svenska cirkusakademien som vårdat det ömt och visat det i sitt svenska cirkusmuseum i Ingelsträde i Skåne. Vi tackar stort för lånet och för möjligheten att få det hit till just Reinodagen!

Kl 13 startade själva föreställningen, som inleddes med deltagare från dagcirkuskollot som framförde en rockrings- och dukkoreografi. Därefter varvades cirkusnummer med lotteridragning. Massor av fina vinster och cirkuskonster:)! Cirkusartisterna (Linda Strandberg, Frida Höglund och Johanna Abrahamsson) bjöd på jonglering i olika former. Bland annat framförde Linda ett fint nyskapat ringjongleringsnummer. Frida, som numera läser till fysioterapeut i Luleå var hemma dagen till ära och visade att hon förutom studierna också tränat massor av jonglering. Tillsammans med de andra artisterna utförde hon ett kägeljongleringsnummer med massor av effektfulla passningsserier.

Vi fick även se delar av KulturcentrumVästs föreställning Blå planet. En teaterföreställning med många cirkusinslag som utspelar sig under havsytan. Där på djupet fick vi träffa på en rad spännande varelser och inspireras till att ta hand om vår planet och våra hav. Efter sitt framträdande förärades Kulturcentrum väst med Reinostipendiet 2019. Kulturcentrum Väst med Röda hjärtans ensemble är en integrerad fri teatergrupp med professionella scenkonstnärer med och utan funktionsvariationer. Teatern är en del av Kulturcentrum Väst, en konstnärlig daglig arbetsplats för scenkonstnärer inom LSS. Kulturcentrum Väst jobbar för att förverkliga drömmar för människor som kanske aldrig trott att just deras drömmar skulle kunna bli verklighet. För detta fina arbete och för skapandet av föreställningen Blå planet som på ett kreativt sätt förmedlar vikten av att vi tar hand om vår planet tilldelades de 2019 års Reinostipendium. Uddevallahem var även i år stolt huvudsponsor av stipendiet och vi tackar stort för gott samarbete!

Tack alla som möjliggjorde och besökte den andra upplagan av Uddevalla LEDlightfestival bestående av dagcirkuskollo och Reinodagen!